Wednesday, July 6, 2011

Review : Bunga tangan brooch / Brooches handbouquet

Repost : Originally posted on 10 May 2011





Gorgeous kan?


I diy my handbouquet lepas stumble into this one gorgeous hand bouquet in Etsy. Sangat geram dan sangat nak handbouquet itu tapi tak termampu nak beli di Etsy ($620 kot) o_O

So, dengan cekal hati, I tanamkan niat untuk buat jugak this handbouquet either for my nikah or reception. Startlah misi mencari artificial bunga, pantang jumpa kedai bunga mesti masuk tengok. Susah rupanya nak cari bunga macam ni. Yang banyak roses je, bunga yang banyak petals ni tapi kosong kat tengah-tengah susah nak jumpa. After few flower shops visit, I jumpa bunga yang sesuai kat KK Deco (or issit Romantika?) near NZ Wangsa Maju. Tapi color selection dia limited, cuma ada orange and gray je masa tu. So, I just bought a bouquet for each color. 1 bouquet ada 6 flowers and kalau tak salah 1 bouquet for RM19.90.

Lepas dah dapat bunga, kena cari brooches pulak. Nak beli kat kedai tudung macam mahal sikit. So, ada one time ni, my mom and sister pergi Semua House nak beli paperbag, I kirim lah dengan my mom crystal-like brooches kat Mydin since ingatkan kat sana murah sebab dia jual banyak-banyak tapi sebenarnya takde la murah sangat, murah sikit je. Ces.

Dah dapat semua barang, terus buat. Excited punya pasal. Then bila kira-kira balik cost for this hand bouquet ni, terkejut jugak. Hahaha. Takpe lah, nak sangatkan pejamkan mata je la :)

12 comments:

LisaLisut said...

aritu dh post kan?hehehe.i like it.sgt cntik.wpun i tak pandai nk DIY2 ni tp urs ade best stkt ni.unik.hehe

Nadia Hamdan said...

dah post saje post balik sbb i xde apa nak post. my kind of wordless wednesday but instead i repost wednesday. hahaha

lara said...

i love this nadia...cantik hb ni..

Nadia Hamdan said...

thanks lara :D

Renee Meow said...

nadiaaaa... oh my u did it! xsangka ade org buat camni kat msia or among B2B bloggers.. i mmg heart dat handbouquet n urs berjaya di-DIY.. seriously i heart it..! :D

beli bunga kat kk@romantika eh?? ni semangat nak flower hunting ni.. hehe :D

Nadia Hamdan said...

hi renee, yeah i did it! hahaha suka punya pasal, sanggup i diy handbouquet ni. i try nak buat bunga tu sendiri but abit tricky, nnt dia jadi leper je instead of melengkung.

i jumpa bunga ni kt kedai bunga / home decor yang kt sebelah NZ besar wangsa maju tu. i tak ingat kk decor or romantika. kalau x salah i masa i beli 1 bouquet for RM19.90 (6 kuntum). orang kedai tu ckp dulu ada byk color but dh habis stok, tinggal grey and orange je. i still beli sbb semangat nk buat. brooches you boleh borong kt mydin :)

fira. said...

wowww.. this is inspiring.. i ingat kne buat bunga tu pieces by pieces. rupenye jual kt kdai je? iskk..

nway, this is sooo inspiring. bak kate adik justin, never say never!! good job!!

Nadia Hamdan said...

thanks fira. if you have the time, you boleh buat piece by piece. hehe

~ NANA ~ said...

wahhhhhh cantik la!

Nadia Hamdan said...

thanks Nana

HanHan said...

cantik..thanks for sharing :)
the flowers are called catala.yang kat etsy tu from emici bridal.sort of satin flowers..petals kene buat satu2..
price die can be a whopping 1000 usd!

i dah try buat.the tricky part is nak shape petals die curve inwards
huhu.tak berjaya pun.
in the end jadi mcm ni je

http://craftsfrenzy.blogspot.com/2011/10/current-project-satin-bouquet.html

tu pun tak siap lagi..

Nadia Hamdan said...

Hi Han, now I know nama bunga tu Catala. Thankssss!

I know bunga tu susah nak buat and I tak sempat nak buat petal by petal thats why I beli bunga dah siap instead. Hehe. Btw, bunga yang you buat tu cantik.. tambah lagi few kuntums lagi cantik. Hihi